Nálada v ekonomike eurozóny sa zhoršila

Septembrový index ekonomickej dôvery v 18-člennej eurozóne, ktorý zostavuje Európska komisia, klesol na 99,9 bodu z augustovej úrovne 100,6 bodu

Index ekonomickej dôvery v eurozóne sa v septembri zhoršil a klesol na najnižšiu úroveň od konca roka 2013. Inflačné očakávania domácností aj výrobcov tiež oslabili. Európska komisia (EK) v pondelok informovala, že index ekonomickej dôvery v 18-člennej eurozóne klesol na 99,9 bodu z augustovej úrovne 100,6 bodu. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali miernejšie oslabenie indexu, a to na 100 bodov.
Úroveň indexu ekonomickej dôvery v Európskej menovej únii negatívne ovplyvnil menší optimizmus spotrebiteľov, maloobchoníkov aj priemyselníkov. Mierne sa v septembri zlepšila iba nálada v odvetviach služieb a stavebníctva. Zmenšujúci sa optimizmus sa odzrkadlil v indexe podnikateľskej dôvery v eurozóne, ktorý v septembri oslabil na 0,07 bodu z augustových 0,16 bodu. Dostala sa tak najnižšie od októbra 2013.

Inflačné očakávania spotrebiteľov na najbližších dvanásť mesiacov klesli na úroveň štyroch bodov z augustových 6,6 bodu. Nepretržite tak pokračuje ich oslabovanie, ktoré trvá už od decembra 2013, kedy boli vo výške 15,1 bodu. Inflačné očakávania výrobcov tiež klesli, a to na -1,8 bodu z augustových -0,7 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy