Poľsko revidovalo údaje o HDP

Poľská ekonomika sa v uplynulých rokoch vyvíjala inak, než ukazovali predchádzajúce údaje. Aktuálne údaje sú v súlade s novými pravidlami EÚ o výpočte hrubého domáceho produktu (HDP).

Poľská ekonomika sa v uplynulých rokoch vyvíjala inak, než ukazovali predchádzajúce údaje. Poľský štatistický úrad v pondelok zverejnil revidované údaje o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. V roku 2013 sa poľská ekonomika zväčšila o 1,7 %, kým predchádzajúce údaje hovorili o raste o 1,6 %. Aktuálne údaje sú v súlade s novými pravidlami EÚ o výpočte HDP. Tieto pravidlá umožňujú do HDP zahrnúť napríklad nelegálny obchod s drogami či prostitúciu.

Poľský štatistický úrad zverejnil revidované údaje za obdobie od roku 2003 po rok 2013. V niektorých rokoch bol rast rýchlejší než podľa pôvodných čísel, v niektorých zase pomalší. V roku 2012 si ekonomika pripísala 1,8 %, kým pôvodne bol rast hospodárstva v tomto období vo výške dvoch percent. V roku 2011 si ekonomika Poľska polepšila o 4,8 %, kým podľa predchádzajúcich údajov rástla o 4,5 %. Napríklad v roku 2007 rast poľskej ekonomiky prekonal hranicu 7 %, keď dosiahol úroveň 7,2 %. Predchádzajúce údaje počítali s rastom vo výške 6,8 %. Za rok 2006 ostali údaje nezmenené a poľská ekonomika v tomto roku posilnila o 6,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy