Počet nových spoločností s r. o. oproti 2. štvrťroku minulému roka stúpol

Ku koncu 2. štvrťroka tohto roka stúpol na Slovensku počet novovzniknutých spoločností s ručením obmedzeným oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Vyplýva to z údajov štatistického registra organizácií (RO) za druhý štvrťrok 2014, ktorý vedie Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
„V skupine nových podnikov novovzniknuté spoločnosti s ručením obmedzeným prevládali, tvorili až 80,6 %. Rovnako, oproti 2. štvrťroku minulého roka, stúpol aj počet zaniknutých s. r. o., ktoré tvorili až 90,2 % z celkového počtu zaniknutých podnikov. Celkovo bolo ku koncu 2. štvrťroka 2014 v RO evidovaných spolu 758.000 právnych subjektov, z čoho fyzické osoby – podnikatelia tvorili 58,5 %. Právnické osoby zamerané na tvorbu zisku (podniky) tvorili 33 %,“ informoval TASR hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík.
Počet právnických osôb tak oproti 2. štvrťroku predchádzajúceho roka stúpol o 25.100 a fyzických osôb – podnikateľov klesol o 15.700.
„Uvedené údaje zodpovedajú počtu právnych subjektov, ktoré mali v druhom štvrťroku 2014 oprávnenie na podnikanie alebo na vykonávanie inej ekonomickej činnosti v súlade s platnou legislatívou, nevypovedajú však o stave ich ekonomickej aktivity. Tá sa spresňuje na základe informácií získaných zo štatistických zisťovaní a iných administratívnych zdrojov,“ doplnil Jánošík.
RO v 2. štvrťroku 2014 zaznamenal vznik 13.800 právnych subjektov, pričom oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka ich počet klesol.
V celkovej populácii novovzniknutých právnych subjektov prevládali fyzické osoby – podnikatelia s podielom 82,6 %, právnické osoby zamerané na tvorbu zisku (podniky) tvorili 14 %. V skupine nových podnikov prevládali spoločnosti s ručením obmedzeným (80,6 %).
Zaniklo 11.000 právnych subjektov, pričom oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka ide o pokles. Prevládali fyzické osoby – podnikatelia (86,9 %), podniky tvorili 12,5 % – v tejto skupine boli opäť najpočetnejšie zastúpené spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré tvorili až 90,2 % z celkového počtu zaniknutých podnikov.

Súvisiace články

Aktuálne správy