Odškodnenie klientov maďarských bánk podporí ekonomiku

Centrálna banka krajiny odhaduje, že odškodnenie klientov bánk v budúcom roku zvýši hospodársky rast o 0,2 až 0,3 % prostredníctvom vyššej spotreby

Odškodnenie maďarských bankových klientov, ktorí v minulosti mali nevýhodné úvery, by mohlo hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v budúcom roku zvýšiť o 0,2 až 0,3 % prostredníctvom vyššej spotreby. Uviedla to maďarská centrálna banka v štvrťročnej správe o inflácii, ktorú zverejnila vo štvrtok. Banky podnikajúce v Maďarsku musia odškodniť klientov, ktorí si od nich v minulosti vzali úvery. Súd totiž rozhodol, že dlžníkom za poskytovanie úverov totiž účtovali príliš veľa. Centrálna banka odhadla, že banky budú musieť na odškodnenie vynaložiť až 3 mld. eur.
V záujme toho, aby komerčné banky mohli splniť opatrenia na pomoc svojim dlžníkom, centrálna banka z devízových rezerv použije miliardy eur. "Ide o pomerne konštruktívny krok zo strany centrálnej banky," povedal o tomto zámere Richard Segal, analytik pre nové trhové ekonomiky v londýnskej spoločnosti Jefferies. Devízové rezervy Maďarska sú v súčasnosti v objeme približne 36 mld. eur.
Maďarská centrálna banka zároveň vo štvrtok zverejnila prognózu, podľa ktorej hospodársky rast krajiny sa v budúcom roku spomalí na 2,4 % z tohtoročnej úrovne 3,3 %. Vyslovila pritom predpoklad, že negatívny vplyv rusko-ukrajinského konfliktu spomalí rast maďarskej ekonomiky v tomto roku o 0,2 % a v budúcom roku o 0,4 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy