Bankoví analytici znižujú odhady hospodárskeho rastu

Analytici komerčných bánk znižujú svoje prognózy rastu hrubého domáceho produktu v tomto, aj v budúcom roku. Rovnako očakávajú aj pomalší rast cien.

Slovenská ekonomika neporastie takou dynamikou, ako sa pôvodne očakávalo. Potvrdzujú to aj aktuálne odhady bankových analytikov. Tí totiž v septembrovom kole pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska znížili prognózu rastu hrubého domáceho produktu tak pre tento, ako aj pre budúci rok. Pre rok 2014 aktuálne analytici komerčných bánk v priemere odhadujú na Slovensku hospodársky rast na úrovni 2,3 %, čo oproti augustovým prognózam znamená korekciu o 0,2 percentuálneho bodu. Výhľad na budúci rok znížili z augustových 2,9 % na 2,6 %.

 

Podobný trend je aj pri spotrebiteľských cenách. Po sérii znižovania odhadov bude zrejme tohtoročná koncoročná inflácia poriadne vzdialená od úrovne 1,5 %, ktorú analytici prognózovali ešte v marci, resp. v apríli tohto roka. Najnovšie v septembri znížili odhad tohtoročnej harmonizovanej aj národnej inflácie zhodne z augustových 0,7 % iba na 0,4 %. Oživenie inflačnej dynamiky naďalej bankári očakávajú v budúcom roku. Aj pre ten však pokračujú v znižovaní odhadov rastu cien. Prognózu koncoročnej harmonizovanej inflácie pre rok 2015 znížili z augustových 2 % na 1,8 % a inflácie meranej národnou metodikou z 1,9 % na 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy