Poľsko obnovilo dodávky plynu na Ukrajinu

Poľský prevádzkovateľ plynovodov Gaz-System dnes oznámil, že v plnej miere obnovil reverzné dodávky plynu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AP.
Gaz-System v stredu 10. septembra zastavil transport plynu na Ukrajinu pre prudký pokles dodávok komodity z Ruska. Aj Nemecko, Rakúsko a Slovensko zaznamenali tento týždeň zníženie toku plynu z Ruska.
Gaz-System však dnes bez ďalších podrobností oznámil, že je už schopný obnoviť reverzný tok plynu na Ukrajinu. To signalizuje, že ruský štátny energetický monopol Gazprom zrejme vrátil export plynu do Poľska na bežnú úroveň, hoci to zatiaľ Gaz-System ani poľský plynárenský koncern PGNiG oficiálne nepotvrdili.
Poľsko zaznamenalo zníženie objemu plynu v potrubí z Ruska, a to v pondelok (8.9.) o 20 %, v utorok o 24 % a v stredu dokonca o 45 %. Skutočný dôvod obmedzenia dodávok nie je známy, ruský štátny energetický monopol Gazprom to dokonca poprel. Niektorí odborníci sa ale domnievajú, že to je odveta Moskvy za rozhodnutie Poľska pomôcť Ukrajine. V Európe tak narastajú obavy, že Rusko je pripravené využiť export energií ako svoju politickú zbraň.
Gazprom od 16. júna úplne zastavil export plynu na Ukrajinu pre spor o cenu a nezaplatenie predchádzajúcich dodávok, ale zatiaľ pokračuje v jeho transporte cez ukrajinské vetvy plynovodov ďalej do Európy.
Moskve sa však nepáči, že Poľsko a ďalšie štáty Európskej únie (EÚ) začali predávať časť ruského plynu Ukrajine. A Rusko hnevá, že Poľsko a zvyšok EÚ podporujú novú ukrajinskú vládu, ktorá namiesto tesnejších vzťahov s Moskvou uprednostňuje budovanie väzieb s Bruselom.

Súvisiace články

Aktuálne správy