Britský priemysel v júli výrazne vzrástol

Júlová priemyselná produkcia krajiny sa zväčšila o 0,5 % po júnovom posilnení o 0,3 %.

Britská priemyselná produkcia v júli posilnila najvýraznejšie za šesť mesiacov vďaka vysokej výrobe elektriny a plynu. Trend za posledné mesiace je však slabý a obchodný deficit krajiny sa prehĺbil. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad krajiny ONS. Júlová priemyselná výroba sa zvýšila o 0,5 % po júnovom posilnení o 0,3 %. Rastu pomohlo to, že produkcia v segmente elektrina, plyn, para a klimatizácia sa zvýšila o 3,6 %.

Rast britského priemyslu prekonal očakávania ekonómov, ktorí odhadovali, že v júli posilní o 0,2 %. Továrenská výroba sa v súlade s prognózami zvýšila o 0,3 %. Za trojmesačné obdobie mája až júla priemyselná výroba Veľkej Británie v porovnaní s predchádzajúcim trojmesačným obdobím oslabila o 0,1 %. Továrenská výroba v Británii stráca časť dynamiky, keďže kríza na Ukrajine oslabuje dopyt v eurozóne, kam smeruje väčšina britského exportu.

Deficit zahraničného obchodu Británie s tovarmi sa v júli stúpol na úroveň 10,186 mld. libier (GBP), pričom bol najvyšší od apríla 2012. Analytici predpovedali, že júlový schodok zahraničného obchodu s tovarmi bude v sume 9,1 mld. GBP. Deficit sa však čiastočne prehĺbil v dôsledku dovozu lietadiel.

(1 EUR = 0,80235 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy