Maďarská priemyselná výroba v júli zdražela

Ceny priemyselných producentov krajiny v júli oproti júnu celkovo stúpli o 0,5 %.

Ceny maďarských priemyselných výrobcov v júli medzimesačne posilnili o 0,5 %. Ceny na domácom trhu medzimesačne stúpli o 0,2 %, pričom továrenská produkcia na domácom trhu zdražela o 0,7 %. Ceny priemyselnej produkcie určenej na export sa v júli medzimesačne zvýšili o 0,6 %, pričom rovnako o 0,6 % sa zvýšili aj ceny továrenskej výroby. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke maďarský štatistický úrad.

Medzimesačne sa na maďarskom domácom trhu v júli zvýšili ceny koksu a rafinérskych ropných produktov o 1,8 %, základných kovov a kovových produktov o 1,3 % a farmaceutických výrobkov o 1,2 %. Ceny potravín, nápojov a tabakových výrobkov sa medzimesačne nezmenili. Na júnovej úrovni zostali aj ceny textilu a oblečenia. Medzimesačne klesli ceny elektriny, plynu, pary a klimatizácie, a to o 0,8 %.

V rámci produkcie určenej na export sa v júli medzimesačne zvýšili ceny chemikálií a chemických produktov o 2,7 %, koksu a rafinérskych ropných produktov o 2,5 % a tiež ceny základných kovov a kovových produktov o 2 %. V medzimesačnom porovnaní sa v júli znížili ceny exportovaných počítačov, elektroniky a optických produktov o 0,5 %. Ceny exportovanej elektriny, plynu, pary a klimatizácie medzimesačne stúpli o 1 %.

Medziročne sa ceny maďarskej priemyselnej produkcie na domácom trhu v júli znížili o 2,5 %, ale ceny továrenskej výroby oproti júlu minulého roka stúpli o 1,8 %. Ceny priemyselnej produkcie určenej na export medziročne vzrástli o 1 %, pričom exportovaná továrenská produkcia medziročne zdražela o 1,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy