Nemecká rozvojová banka KfW znížila prognózu rastu domácej ekonomiky

Nemecká štátna rozvojová banka KfW výrazne znížila prognózu rastu domácej ekonomiky. Jedným z dôvodov je aj ukrajinská kríza. Informovala o tom agentúra DPA.
Banka aktuálne počíta s tým, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa tento rok zvýši o 1,6 %, a nie o 2 %, ako pôvodne predpokladala. Na rok 2015 znížila svoju rastovú prognózu len mierne z 1,6 % na 1,5 %.
KfW odôvodnila korekciu neuspokojivým vývojom hospodárstva v Európe, prekvapivo slabým druhým štvrťrokom rovnako ako zhoršením nálady v ekonomike v dôsledku geopolitických napätí na Ukrajine a Blízkom východe. To zhoršuje investičný apetít firiem. Nemeckej ekonomike sa vďaka pozitívnemu vývoju na trhu práce a domácej spotrebe relatívne darí, myslí si hlavný ekonóm KfW Jörg Zeuner. Upozornil však, že ani najväčšia európska ekonomika sa nemôže odpojiť od svojho prostredia.
Zhoršenie konjunkturálnych vyhliadok v pondelok (25. 8.) potvrdil aj mníchovský inštitút Ifo. Jeho pozorne sledovaný index podnikateľskej dôvery v auguste klesol už štvrtý mesiac po sebe.

Súvisiace články

Aktuálne správy