Aktivita súkromného sektora eurozóny sa spomalila

Predbežný zložený index nákupných manažérov Európskej menovej únie v auguste klesol na 52,8 bodu z júlových 53,8 bodu. Index nad hranicou 50 bodov však stále signalizuje rast aktivity.

Aktivita súkromného sektora eurozóny sa v auguste spomalila viac, ako sa očakávalo. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky vo štvrtok zverejnila agentúra Markit. Predbežný zložený index nákupných manažérov (PMI) klesol na 52,8 bodu z júlových 53,8 bodu. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že zložený PMI oslabí miernejšie, a to na 53,4 bodu. Hodnota indexu nad hranicou 50 bodov však stále signalizuje rast aktivity.

Znepokojujúce je to, že firmy už 29. mesiac znižovali ceny. Podindex cien produkcie klesol na 48,9 bodu z júlovej úrovne 49 bodov. Obavy vyvoláva aj to, že podindex zamestnanosti v priemysle oslabil najrýchlejšie za deväť mesiacov, čo signalizuje, že firmy neočakávajú skoré zlepšenie situácie. Podindex zamestnanosti klesol na 49,1 bodu z júlových 49,9 bodu.

Agentúra Markit však konštatovala, že údaje vyplývajúce z augustového prieskumu naznačujú rast ekonomiky Európskej menovej únie v treťom štvrťroku o 0,3 %. Tento odhad je v súlade s prognózou analytikov oslovených v nedávnom prieskume agentúry Reuters. V druhom štvrťroku hospodárstvo eurozóny stagnovalo, pričom nemecká ekonomika sa zmenšila.

Súvisiace články

Aktuálne správy