Sociálne opatrenia vlády sú podľa Kaníka neúčinné

Vláda sa podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka snaží napodobňovať opatrenia, ktoré boli prijímané v sociálnej oblasti ešte v rokoch 2002 až 2005 za druhej Dzurindovej vlády, ale robí to poväčšine nesprávnymi a málo účinnými nástrojmi.

Vláda sa podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka snaží oneskorene a neúčinne naprávať to, čo sama spôsobila svojimi zlými rozhodnutiami. Reagoval tak na legislatívne návrhy, ktoré v stredu schválila vláda. „Snaží sa napodobňovať opatrenia, ktoré boli prijímané v sociálnej oblasti ešte v rokoch 2002 až 2005 za druhej Dzurindovej vlády, ale robí to poväčšine nesprávnymi a málo účinnými nástrojmi,“ tvrdí Kaník.

Návrhom na súbeh dávky v hmotnej núdzi a príjmu z práce sa kabinet podľa Kaníka snaží riešiť to, čo SDKÚ-DS mnohokrát navrhovala konkrétnymi návrhmi noviel, teda zvýšením motivácie poberateľom dávok v hmotnej núdzi zamestnať sa. „Vládne riešenie však prinesie iba dočasné zvýšenie čistého príjmu, ktoré po čase zanikne, a tým pádom nebude účinné,“ zdôraznil predstaviteľ SDKÚ-DS. Ani v spojení so znížením zdravotných odvodov pre nízkopríjmové skupiny, ktoré prerokovala tripartita, sa podľa Kaníka čistý príjem nezvýši natoľko, aby to prinieslo zmenu na trhu práce. „Veľkým negatívom týchto zmien je to, že náklady zamestnávateľov sa neznížia a nie je jasné, ako sa budú financovať výpadky príjmov v zdravotnom poistení,“ upozornil. „Pozitívne môžeme hodnotiť len zvýšenie hranice príjmu pre dohodárov, z ktorého sa nebudú platiť odvody,“ povedal Kaník. Zdôraznil, že tento návrh SDKÚ-DS niekoľkokrát predkladala v parlamente a vládny Smer tieto návrhy doteraz odmietal.

„Zmenou Zákonníka práce, ktoré umožnia jednoduchšie uvoľniť zo zamestnania pracujúcich dôchodcov, vláda reaguje na negatívne zmeny, ktoré v Zákonníku práce sama zaviedla a ktoré zhoršili podnikateľské prostredie a významne znížili pružnosť,“ uviedol exminister práce a sociálnych vecí. Snaží sa tak podľa neho aspoň pri kategórii dôchodcov čiastočne uvoľniť zamestnávateľom ruky. „Je to len slabá náplasť na systematické zhoršovanie podnikateľského prostredia, ktoré zaznamenávame počas pôsobenia súčasnej vlády,“ dodal šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS.

Vláda však zatiaľ nerozhodla o tom, či podporí návrh, ktorým umožní dať výpoveď pracujúcim penzistom vo veku nad 65 rokov. Ako po stredajšom rokovaní vlády uviedol premiér Robert Fico, počet poberateľov dôchodkov nad 65 rokov, ktorí pracujú, je veľmi nízky. „Zvažujeme, či pri takejto malej vzorke má význam s touto právnou úpravou prísť,“ povedal predseda vlády. Podstatná časť penzistov nad 65 rokov podľa neho pracuje vo verejnej správe. „Rátame to, a ak sa to ukáže ako efektívne, tak tento návrh budeme neskôr realizovať,“ dodal Fico. Podľa návrhu novely Zákonníka práce, o ktorom vláda prerušila rokovanie, by mohol dostať zamestnanec výpoveď, ak najmenej pred tromi rokmi dosiahol dôchodkový vek a je poberateľom starobného, invalidného, výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku.

Súvisiace články

Aktuálne správy