Holandský export pre ruské sankcie klesne o 300 mil. eur

Zákaz dovozu, ktoré Rusko uvalilo na poľnohospodárske produkty z Európskej únie (EÚ), znížia holandský export "prinajmenšom o 300 miliónov eur".

Zákaz dovozu, ktoré Rusko uvalilo na poľnohospodárske produkty z Európskej únie (EÚ), znížia holandský export „prinajmenšom o 300 miliónov eur“. Túto sumu vypočítal holandský štatistický úrad na základe údajov z minulého roka. Informovala o tom agentúra Reuters.
Celková hodnota vývozu potravín z Holandska do Ruska vrátane ovocia, zeleniny, mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov, v roku 2013 dosiahla 500 miliónov eur. Z toho 300 miliónov eur pripadlo na holandské firmy a 200 miliónov eur na poskytovateľov služieb v susedných krajinách.
Obmedzenie dovozu z EÚ, ktoré bolo odvetou Moskvy na sankcie EÚ a USA v súvislosti s vyostrením ukrajinskej krízy, prišli v čase, keď holandská ekonomika, ktorá je piatou najväčšou v eurozóne, zápasí o to, aby sa dostala z recesie.
Očakáva sa, že holandský hrubý domáci produkt (HDP) tento rok vzrastie len o 0,75 % a na budúci rok o 1,25 %. Experti už varovali, že ukrajinská kríza môže tento rok znížiť tempo rastu ekonomiky o 0,25 až 0,50 percentuálneho bodu. Holandsko je druhým najväčším svetovým výrobcom poľnohospodárskych produktov, pričom do Ruska z tohto exportu smerujú približne 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy