České výrobné ceny vzrástli v júli prvýkrát v tomto roku

Ceny českých priemyselných výrobcov v júli oproti júnu posilnili o 0,3 %. Medziročne však klesli o 0,1 %.

Ceny českých priemyselných výrobcov v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu posilnili o 0,3 %. Ide o prvý medzimesačný rast cien v tomto roku. Ceny trhových služieb v podnikateľskej sfére sa však znížili o 0,6 %. Ceny stavebných prác sa podľa odhadov štatistického úradu krajiny nezmenili. Oproti júlu minulého roka klesli ceny českých priemyselných výrobcov o 0,1 %. Ceny trhových služieb v podnikateľskej sfére medziročne zdraželi o 1,4 % a stavebné práce podľa odhadov úradu posilnili o 0,5 %.

Medzimesačne vzrástli ceny chemických látok a výrobkov o 1,9 %. Zvýšili sa aj ceny v segmente koks a rafinované ropné produkty o 1,0 %. Ceny potravín, nápojov a tabaku posilnili 0,4 %. Oproti predchádzajúcemu mesiacu klesli ceny rastlinných a živočíšnych olejov a tukov o 4,5 %.

Medziročne celkovú hladinu cien českých priemyselných výrobcov ovplyvnilo najmä zlacnenie elektriny, plynu a pary o 8,7 %. Naopak, v porovnaní s júlom minulého roka sa zvýšili ceny mliečnych výrobkov o 5,7 %. Mäso a mäsové výrobky zdraželi o 3,7 %. Zvýšili sa aj ceny dopravných prostriedkov, a to o 3,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy