Regulátor pripravuje výberové konania na voľné frekvencie

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb pripravuje tendre na frekvencie v pásmach 1 800 MHz a 3 500 MHz, ktoré sa uvoľnili v minulom roku alebo skončí platnosť povolení na ich využívanie v auguste budúceho roka.

Regulačný úrad bude ponúkať záujemcom voľné frekvencie. Ide o frekvencie v pásmach 1 800 MHz a 3 500 MHz, ktorých používanie sa uvoľní, resp. skončí platnosť povolení na ich využívanie. Časť frekvencií v pásme 1 800 MHz pôvodní držitelia uvoľnili ešte v minulom roku a v auguste 2015 sa skončí platnosť dvoch povolení v pásme 3 500 MHz, informuje Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Uvoľnené frekvencie boli v minulosti používané modulačnými linkami na prenos televízneho a rozhlasového signálu zo štúdia do vysielača. „Úrad v roku 2013 úspešne ukončil rokovania s držiteľmi týchto frekvencií o uvoľnení a z toho dôvodu plánuje ich pridelenie v pripravovanom výberovom konaní,“ píše sa v tlačovej správe regulačného úradu.

Pri frekvenciách, ktoré budú uvoľnené v auguste budúceho roku ukončením platnosti povolení, úrad plánuje zmenu plánu ich využívania. V súčasnosti je frekvenčné spektrum pre úsek 3 400 až 3 600 MHz využívané na poskytovanie verejných elektronických komunikačných služieb a sú pridelené trom telekomunikačným operátorom, a to Slovanet, SWAN a GTS Slovakia. Práve posledným dvom menovaným firmám skončí platnosť individuálneho povolenia budúci rok. „Regulačný úrad zvažuje viacero alternatív na prerozdelenie predmetného frekvenčného pásma,“ uvádza sa v správe.

Úrad pre reguláciu elektronických a poštových služieb pripravuje spomínané výberové konania na frekvencie v súlade s podporou dostupnosti širokopásmových prístupových sietí a služieb vysokorýchlostného prístupu, ktorý schválila vláda. V súvislosti s pripravovanými výberovými konaniami otvoril na konzultačnom mieste, ktoré spravuje na svojom webovom sídle, verejné konzultácie. Príspevky do verejnej konzultácie je možné zasielať písomne alebo elektronicky do 12. septembra 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy