HDP Francúzska v 2. štvrťroku stagnoval, druhý kvartál po sebe

Francúzska ekonomika v 2. štvrťroku opäť stagnovala, už druhý kvartál po sebe. Vyplýva to z predbežných výsledkov štatistického úradu Insee, o ktorých dnes informujú agentúry RTTNews a Bloomberg.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska sa za tri mesiace do konca júna zvýši o 0,1 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom.
Štatistiky ďalej ukázali, že výdavky francúzskych domácností v 2. štvrťroku ožili a vzrástli o 0,5 % po poklese o 0,5 % v prvých troch mesiacoch roka. Ale tvorba hrubého fixného kapitálu sa v období apríl-jún znížila o 1,1 %, export stagnoval a import vzrástol o 0,4 %.
Celkovo tak domáci dopyt s vylúčením zmien v skladových zásobách, mierne vzrástol a prispel 0,2 percentuálneho bodu k celkovému HDP v 2. štvrťroku 2014.
“Francúzsku aktuálne nehrozí recesia, ale zotavovanie jeho ekonomiky zostane aj v najbližších mesiacoch veľmi slabé,” vyhlásil Francois Cabau, analytik spoločnosti Barclays Capital. Nemecko, ktorého HDP v 2. kvartáli klesol, podľa neho negatívne zasiahol vývoj v zahraničí, zatiaľ čo Francúzku spôsobuje väčšie problémy nedostatok dôvery a investícií.
Francúzsky minister financií Minister Michel Sapin už znížil odhad rastu ekonomiky v tomto roku na 0,5 % z pôvodne očakávaného 1 % a upozornil, že schodok v rozpočte prekročí 4 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy