HDP Japonska v 2. kvartáli prudko klesol, medziročne o 6,8 %

Japonská ekonomika sa v uplynulom 2. kvartáli prudko prepadla. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v období apríl-jún klesol medziročne o 6,8 %. Na vine je kontroverzné zvýšenie dane z pridanej hodnoty od 1. apríla 2014, ktorá mala negatívny vplyv na výdavky domácností. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistikov, ktorý dnes zverejnili agentúry DPA a RTTNews.
Pád japonskej ekonomiky v minulom kvartáli je jej najhorším výsledkom od prírodnej katastrofy v marci 2011, keď zemetrasenie a prílivové vlny zničili severovýchodnú časť krajiny.
Štatistiky tiež ukázali, že spotrebiteľské výdavky, ktoré sa podieľajú 60 % na HDP Japonska, za tri mesiace do konca apríla klesli o 5 %, zatiaľ čo analytici odhadovali, že sa znížia o 4,3 %.
Na druhej strane analytici predpovedali Japonsku v uplynulom štvrťroku ešte strmší pád ekonomiky, a to o 7,2 %.
V medzikvartálnom porovnaní sa výkon japonskej ekonomiky v sledovanom období znížil o 1,7 %, čo je tiež lepší výsledok ako pokles o 1,8 %, ktorý očakávali analytici.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že firemné investície sa v sledovanom období znížili o 2,7 % po 7,7-% raste v období január-marec 2014.
Export z Japonska v uplynulom štvrťroku klesol medziročne o 1,8 % a import sa prepadol o 20,5 %.
Väčšina odborníkov predpovedá, že japonská ekonomika sa už v tomto štvrťroku odrazí od dna, keďže negatívny vplyv zvýšenia DPH vyprcháva, a jej výkon stúpne medziročne o 3 až 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy