IEA znížila odhad rastu dopytu po rope v tomto a v budúcom roku

Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) znížila svoj odhad rastu dopytu po rope v tomto a v nasledujúcom roku. Na príčine je nestabilný rast globálnej ekonomiky. Uviedla tiež, že nadmerne zásobený trh brzdí rast cien ropy napriek konfliktom v kľúčových regiónoch. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.
IEA zredukovala prognózu pre rast dopytu po rope v rokoch 2014 a 2015 po tom, ako štatistiky za 2. kvartál ukázali, že globálna spotreba paliva sa v uplynulých troch mesiacoch medziročne zvýšila o 700.000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne. To bol jej najmenší prírastok od posledného kvartálu 2012.
Výsledkom je menší dopyt, a tým pádom nadmerné zásobenie svetového trhu ropou, čo napríklad znamená, že Líbya, ktorá sa snaží zastaviť boje a obnoviť export ropy, má problémy nájsť kupcov.
IEA preto zredukovala svoj odhad zvyšovania globálneho dopytu po rope v roku 2014 o 180.000 barelov a najnovšie predpovedá, že stúpne medziročne o 1 milión barelov, čiže 1,1 %, na 92,7 milióna barelov denne.
V nasledujúcom roku agentúra očakáva, že dopyt po rope ožije, ale tempo jeho rastu bude o 90.000 barelov denne nižšie, ako uviedla v predchádzajúcej prognóze. Presnejšie, globálny dopyt po rope v roku 2015 stúpne o 1,3 milióna barelov denne, čo predstavuje 1,4 %, na 94 miliónov barelov/deň.

Súvisiace články

Aktuálne správy