Medziročná inflácia v Taliansku v júli najnižšia od roku 2009

Medziročná inflácia v krajine podľa metodiky Európskej únie bola v júli na nulovej úrovni, čiže najnižšia od júla 2009.

Spotrebiteľské ceny v Taliansku v júli podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) medzimesačne klesli o 2,1 %. Medziročná inflácia bola nulová po tom, ako v júni dosiahla 0,2 %. Informoval o tom v utorok taliansky štatistický úrad ISTAT, ktorý tak potvrdil svoj predbežný odhad. Medziročná inflácia v krajine podľa metodiky EÚ bola najnižšia od júla 2009. Tento vývoj poukazuje na riziko deflácie v tretej najväčšej ekonomike eurozóny, ktorá v druhom štvrťroku opäť upadla do recesie.

Medzimesačne sa ceny v Taliansku v júli podľa národnej metodiky znížili o 0,1 % a medziročne o 0,1 % posilnili. Dôvodom výraznejšieho medzimesačného poklesu spotrebiteľských cien podľa harmonizovaného indexu EÚ boli letné zľavy odevov a obuvi. Talianska národná metodika totiž nezahŕňa do výpočtu inflácie položky ovplyvnené dočasnými zľavami pri výpredajoch.

Potraviny v Taliansku v júli podľa metodiky EÚ medziročne zlacneli o 0,9 %. Ceny odevov sa znížili o 1,2 %, ceny bývania, elektriny a palív oslabili o 0,9 % a telekomunikácie medziročne zlacneli o 9 %. Alkoholické nápoje a tabak oproti júlu minulého roka zdraželi o 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy