Eurozóna sa môže od nás učiť: Guvernér z Litvy

 Vedúci Centrálnej banky Litvy pre svetoznámu finančnú televíziu pred vstupom svojej krajiny do oblasti jednotnej meny (v januári budúceho roka) poznamenal: Eurozóna bez štrukturálnych reforiem "nemá budúcnosť".Guvernér Centrálnej Banky tejto krajiny, Vitas Vasiliaus poznamenal, že spojenie s jednotnou menou eurozóny pre Litvu zostáva "ďalším veľmi logickým krokom", ale členské krajiny musia pokračovať v reformách svojich ekonomík.V televízií ďalej poznamenal: "Bez štrukturálnych reforiem nebudeme mať žiadnu budúcnosť.

 

Vedúci Centrálnej banky Litvy pre svetoznámu finančnú televíziu pred vstupom svojej krajiny do oblasti jednotnej meny (v januári budúceho roka) poznamenal: Eurozóna bez štrukturálnych reforiem „nemá budúcnosť“.

Guvernér Centrálnej Banky tejto krajiny, Vitas Vasiliaus poznamenal, že spojenie s jednotnou menou eurozóny pre Litvu zostáva „ďalším veľmi logickým krokom“, ale členské krajiny musia pokračovať v reformách svojich ekonomík.

V televízií ďalej poznamenal: „Bez štrukturálnych reforiem nebudeme mať žiadnu budúcnosť. Vlády musia vykonať kroky k reformám svojich ekonomík a len týmto spôsobom môžeme prežiť a robiť pokroky.“

Podobné: Úrokové sadzby ECB sú pre Nemecko príliš nízke

„Náš príklad, príklad z pobaltských krajín to dokazuje.“

Litovská ekonomika medziročne vzrástla o 3,3 percenta, čím pokračuje vo svojom zotavení po neuveriteľnom poklese v roku 2009 o 14,8 percenta.

Rovnako ako susedné Lotyšsko krajina vykonala agresívnu snahu znížiť svoj rozpočtový deficit, zosekaním verejných výdavkov a zvyšovaním daní.

Európska komisia v júni tohto roka oznámila, že Litva sa pripravila stať sa 19. členom eurozóny. Tým bude nasledovať v stopách svojich pobaltských susedov, ako Estónsko, ktoré sa k Eurozóne pripojilo v roku 2011 a Lotyšsko počas roka 2014.

Zdroj: FoxBusiness

Súvisiace články

Aktuálne správy