Sankcie EÚ a odvetné kroky Ruska likvidujú českých autodopravcov

Sankcie Európskej únie a odvetné opatrenia zo strany Ruska likvidujú českých autodopravcov. Vo svojom vyhlásení to uviedlo ich profesné združenie Česmad Bohemia. Podľa hovorcu Martina Felixa mieri z Českej republiky do Ruska obyčajne až tisíc kamiónov mesačne. V súčasnosti ale stovky z nich na východ neprejdú. Informoval o tom server E15.cz.
„Zákaz dovozu potravín dopadol plnou silou aj na českých autodopravcov a v mnohých prípadoch bezprostredne ohrozuje ich existenciu,“ povedal Felix. Ako príklad uviedol spoločnosť IESA Logistics, ktorá mesačnú stratu z embarga vyčíslila na údajne likvidačných 750.000 Kč (26.928 eur).
„Situáciu navyše komplikuje skutočnosť, že väčšinou ide o rýchlo sa kaziaci tovar, ktorý nie je možné doviezť naspäť odosielateľovi alebo ho umiestniť na inom trhu,“ doplnil Felix. Dopravcovia sa tak budú chcieť pripojiť k exportérom a žiadať štát o kompenzácie.
„Množstvo autodopravcov, ktorí tu úspešne podnikajú viac než 20 rokov, je v dôsledku odvetných opatrení Ruskej federácie na pokraji bankrotu, bez reálnej možnosti nahradiť roky budované obchodné väzby kontraktmi na nových trhoch,“ dodal generálny tajomník Česmadu Vojtěch Hromíř.

Súvisiace články

Aktuálne správy