Britskí producenti bravčového mäsa sa obávajú dôsledkov ruského embarga

Britskí producenti bravčového mäsa sa obávajú dôsledkov ruského embarga na dovoz potravín. Ako uviedli, hrozí im, že budú musieť znížiť ceny, pričom tie klesali už predtým. Informoval o tom server BBC.
Moskva minulý týždeň uvalila embargo na dovoz potravín z krajín, ktoré voči Rusku zaviedli sankcie. Tie boli reakciou západných štátov na najnovšiu situáciu na východe Ukrajiny, za ktorú je podľa nich zodpovedné práve Rusko. Odvetné opatrenia Moskvy sa okrem EÚ týkajú Nórska, USA, Austrálie a Kanady.
Zákaz dovozu potravín na obrovský ruský trh podľa britských producentov spôsobí, že objem bravčového mäsa na ostatných trhoch výrazne vzrastie. „Tento krok zvýši konkurenciu na svetových trhoch,“ povedal Mick Sloyan, riaditeľ organizácie BPEX, ktorá zastupuje britských producentov bravčového mäsa. „To ovplyvní trh Európskej únie, teda aj britský,“ dodal.
S tým súhlasí aj James Leavesley zastupujúci producentov bravčového mäsa v oblasti Midlands. Ako povedal, z celkovej spotreby bravčového mäsa Ruská federácia až okolo 90 % dováža. Z toho 40 % pochádza z Kanady. Embargo tak spôsobí, že kanadskí producenti budú musieť začať hľadať alternatívne trhy. To zvyšuje riziko pre trhy Európskej únie, dodal Leavesley. Podobné obavy dali najavo aj firmy dodávajúce na ruský trh ryby alebo syry.

Súvisiace články

Aktuálne správy