Ruskí producenti nahradia západné dovozy, tvrdí firma Čerkizovo

Domáci producenti v súčasnosti zabezpečujú 70 % dopytu po bravčovom mäse, výpadok spôsobený embargom na západné dovozy s pomocou štátu nahradia počas dvoch až troch rokov, tvrdí popredný ruský producent mäsa Čerkizovo

Popredný ruský producent mäsa Čerkizovo očakáva, že zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré proti Rusku zaviedli ekonomické sankcie, bude mať na jeho hospodársky výsledok pozitívny dopad. Moskva minulý týždeň zakázala dovoz mäsa, rýb, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny z 28-člennej Európskej únie, USA, Nórska, Kanady a Austrálie.

„Tieto sankcie s najväčšou pravdepodobnosťou udržia ceny mäsa na súčasných úrovniach, čo bude priaznivé pre finančné výsledky skupiny,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Firma nechystá okamžité zvýšenie produkcie, strednodobú stratégiu však prispôsobí situácii na trhu.

Podľa údajov spoločnosti Čerkizovo domáci producenti zabezpečujú 70 % dopytu po bravčovom mäse a výpadok spôsobený embargom na západné dovozy s pomocou štátu dokážu nahradiť počas dvoch až troch rokov. Domáci trh s hydinou už takmer v plnom rozsahu zásobujú ruskí producenti a embargo by preto nemalo mať výraznejší vplyv na ceny. V Rusku sa ročne spotrebujú zhruba 4 mil. ton hydiny a 3,5 mil. ton bravčového. Dovoz bravčového mäsa Rusko v rámci kvót ohraničovalo na 630 tis. ton ročne a hydiny na 430 tis. ton ročne.

Rusko zakázalo dovoz bravčového z EÚ už v marci, čo tamojšie úrady zdôvodnili porušovaním veterinárnych štandardov. Podľa firmy Čerkizovo tieto obmedzenia viedli v prvom polroku 2014 k zvýšeniu jej predajných cien o 50 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy