ECB je pripravená robiť ďalšie kroky, aby zabránila deflácii

Povedal to šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi. Zároveň upozornil, že kríza na Ukrajine znamená vážne riziko pre eurozónu

Európska centrálna banka (ECB) je pripravená tlačiť peniaze a kupovať dlhopisy, ak sa eurozóna priblíži k deflácii. Uviedol to šéf ECB Mario Draghi po zasadaní predstaviteľov ECB, na ktorom banka potvrdila úrokové sadzby. Miera inflácie v menovej únii poklesla v júli na 0,4 % a bola tak výrazne pod želanou úrovňou ECB. Cieľom ECB je udržiavať mieru inflácie v blízkosti hranice dvoch percent. .

Draghi zároveň varoval, že konflikt na Ukrajine je vážnym rizikom pre ekonomiku eurozóny. „Niet pochýb, ak sa pozriete na dnešný svet, že geopolitické riziká vzrástli,“ povedal Draghi. „Niektoré z nich, ako napríklad situácia na Ukrajine a v Rusku, majú na eurozónu väčší vplyv než … na iné časti sveta,“ dodal šéf ECB.

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok v súlade s očakávaniami potvrdila úrokové sadzby. Hlavná refinančná sadzba zostáva na rekordnom dne 0,15 % a jednodňová depozitná sadzba na úrovni -0,10 %. Rozhodnutie ECB sa všeobecne očakávalo. Banka v júni zverejnila plán dlhodobých lacných úverov pre komerčné banky s cieľom uľahčiť malým a stredným podnikom prístup k financovaniu a zabrániť deflácii. O prvé úvery z programu sa môžu banky uchádzať 18. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy