Talianska ekonomika sa opäť dostala do recesie

Talianska ekonomika sa v druhom kvartáli dostala do recesie tretíkrát od roku 2008. Hrubý domáci produkt krajiny sa v období medzi aprílom a júnom neočakávane znížil o 0,2 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku.

RÍM 6. augusta (SITA, Reuters) – Talianska ekonomika sa v druhom kvartáli dostala do recesie tretíkrát od roku 2008. Vyplýva to zo stredajších údajov talianskeho štatistického úradu. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v období medzi aprílom a júnom neočakávane znížil o 0,2 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s rastom o 0,2 %. V prvom štvrťroku ekonomika krajiny takisto klesla, a to o 0,1 %. Hospodárstvo Talianska teda oslabovalo dva štvrťroky za sebou. Práve pokles ekonomiky počas dvoch po sebe idúcich kvartáloch sa definuje ako recesia.

Taliansky minister hospodárstva Pier Carlo Padoan v stredu uviedol, že Taliansko sa môže dostať z recesie, ak bude pokračovať v reformách a dôraznejšie sa presadí v EÚ. „Cesta von vedie v pokračovaní vládnej stratégie,“ povedal Padoan. Zároveň dodal, že je nevyhnutné znížiť byrokraciu, presadiť štrukturálne reformy a zvýšiť konkurencieschopnosť krajiny. Minister takisto vyhlásil, že krajina nepotrebuje v tomto roku dodatočný rozpočet.

Súvisiace články

Aktuálne správy