Talianska ekonomika sa v 2. štvrťroku nečakane prepadla do recesie

Talianska ekonomika sa v uplynulom 2. kvartáli nečakane prepadla do recesie, keď jej výkon opäť klesol, už druhý štvrťrok po sebe. Tento výsledok sklamal analytikov, ktorí očakávali, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny v sledovanom období aspoň mierne vzrastie. Informovali o tom agentúry Reuters, Bloomberg a RTTNews.
Z predbežných údajov štatistického úradu Istat vyplýva, že hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa za tri mesiace do konca júna znížil o 0,2 % v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka, keď medzikvartálne klesol o 0,1 %. To znamená, že Taliansko sa opäť prepadlo do recesie. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že HDP Talianska v 2. štvrťroku stúpne medzikvartálne o 0,1 %.
Aj v medziročnom porovnaní výkon talianskej ekonomiky v období apríl-jún 2014 klesol, a to o 0,3 % po 0,4-% znížení v prvých troch mesiacoch roka, zatiaľ čo analytici očakávali jeho rast o 0,1 %.
To ešte skomplikuje talianskej vláde na čele s premiérom Matteom Renzim snahu o zníženie obrovského štátneho dlhu a redukciu schodku v rozpočte v tomto roku na 2,6 % HDP.
Analytici vzhľadom na výkon talianskej ekonomiky v 2. štvrťroku odhadujú, že za celý rok sa HDP Talianska zvýši len o 0,3 %. Vláda tak musí nájsť dodatočných minimálne 15 miliárd eur, aby dosiahla plánovaný rozpočtový deficit.
Talianska centrálna banka v júli znížila svoj odhad hospodárskeho rastu krajiny v tomto roku na 0,2 % z pôvodne prognózovaných 0,6 %.
Ekonómovia očakávajú, že v 3. štvrťroku sa spotreba domácností a hrubé fixné investície aspoň mierne zvýšia a pomôžu tak ekonomike vrátiť sa k rastu. Problémom však je, že taliansky bankový sektor sa spomedzi európskych bánk najviac angažoval v Rusku a môžu ho tak tvrdo zasiahnuť nové sankcie Európskej únie. A to môže pocítiť aj talianska ekonomika.

Súvisiace články

Aktuálne správy