Ceny nehnuteľností na Slovensku v 2. štvrťroku 2014 mierne poklesli

Ceny nehnuteľností na Slovensku sa v druhom štvrťroku 2014 vrátili k poklesu. Priemerná cena bola v porovnaní s úvodom roka o 0,8 % nižšia a dosiahla 1211 eur za štvorcový meter (m2). Upozornil na to dnes analytik ČSOB banky Marek Gábriš.
Ako uviedol, ceny nehnuteľností v priemere mierne klesli, ale ich vývoj v rámci štruktúry bol diferencovaný podľa veľkosti aj podľa regiónov. V porovnaní s prvým štvrťrokom sa znížili ceny jednoizbových a trojizbových bytov zhodne o 0,4 % a štvorizbových o 1,6 %. Ceny domov boli v priemere nižšie o 2,2 % a víl o 5 %. „Tu ide zrejme o korekciu po predchádzajúcom raste, ako aj o menšie objemy obchodov v tomto segmente. Ich cenovky sa vrátili naspäť na začiatok roku 2012, respektíve koniec roku 2011,“ zdôvodnil Gábriš. Naopak, rástli ceny dvojizbových bytov o 1,2 % a päťizbových o 4,1 %.
V rámci regiónov išli dolu ceny v piatich krajoch, a to v Bratislavskom o 0,8 %, Trnavskom (1 %), Nitrianskom (0,9 %), Trenčianskom (1,6 %) a Prešovskom (1,3 %). Opačne sa vyvíjali ceny v Žilinskom kraji s nárastom o 0,3 %, Banskobystrickom (2,3 %) a Košickom (3,4 %) kraji. V týchto regiónoch mohol byť podľa analytika vývoj ovplyvnený aj nedostatočnou ponukou.
Gábriš ďalej poukázal na to, že v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka boli priemerné ceny na Slovensku nižšie o 1,5 %, pričom ide o rovnaký pokles ako v prvom štvrťroku. Kumulatívny prepad od cenového vrcholu dosiahnutého v polovici roka 2008 sa rozšíril z 21,2 % na 21,8 %. „Tento ukazovateľ sa však pohybuje v rozpätí 19 % až 22 % už asi posledné tri roky. Trh tak z pohľadu cien naďalej viac-menej stagnuje,“ zhodnotil analytik.
Oživenie objemu obchodov podľa neho potvrdzuje vývoj indexu realitného zdravia, ktorý v júni dosiahol najlepšiu hodnotu za posledný rok. Upozornil však, že na júl sa predpokladá mierne zhoršenie obchodov z dôvodu letných prázdnin. „Priemerné mzdy sa v druhom štvrťroku pravdepodobne zvýšia, čo v kombinácii s aktuálnym miernym poklesom cien, ako aj rekordne nízkymi úrokovými sadzbami zlepšuje dostupnosť bývania,“ uzavrel Gábriš s tým, že na výraznejšiu podporu realitného trhu by bola potrebná ešte hlbšia stabilizácia trhu práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy