Strojtransgaz opúšťa projekt Južného prúdu v Bulharsku, Timčenko viní McCaina

Ruská spoločnosť Strojtransgaz, ktorú vlastní sankcionovaný ruský oligarcha Gennadij Timčenko, sa stiahla z výstavby bulharskej sekcie plynovodu Južný prúd. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ruskú agentúru ITAR-TASS. Tej to potvrdil Gennadij Timčenko, podľa ktorého na Bulharov tlačil americký senátor John McCain.
„Je to pravda. Vyhrali sme tender a chceli sme sa podieľať na dosiahnutí spoločného cieľa. No pán McCain navštívil Bulharsko a miestnu vládu presvedčil, aby naše služby odmietla,“ povedal v rozhovore pre ITAR-TASS Timčenko. Ako dodal, Strojtransgaz teraz nahradí firma Centrgaz, divízia plynárenskej spoločnosti Gazprom.
Ruský plynovod Južný prúd s ročnou kapacitou 63 miliárd kubických metrov by mal transportovať plyn popod Čierne more do strednej a južnej Európy. Rusko tento projekt začalo realizovať s cieľom obísť Ukrajinu, s ktorou sa už niekoľkokrát dostalo do sporu za ceny za dodávky zemného plynu.
Kontrakt na realizáciu bulharskej sekcie získalo v máji konzorcium na čele so spomínanou spoločnosťou Strojtransgaz. Jeho hodnota sa odhaduje na 3 miliardy USD (2,24 miliardy eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy