Ekonomická úroveň ČR by mala rásť

Výška hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa v pomere k pôvodným 12 krajinám by mal v tomto roku a v budúcom roku v ČR dosiahnuť 75 %. Česku by sa tak malo dariť lepšie ako Slovensku

Životná úroveň v Českej republike by mala v porovnaní s pôvodnými 12 krajinami eurozóny mierne stúpnuť. Výška hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa v pomere k pôvodným 12 krajinám by mala v tomto roku a v budúcom roku v ČR dosiahnuť 75 %. Vyplýva to z údajov českého ministerstva financií. V roku 2013 bol tento pomer vo výške 73 %. Českej ekonomike by sa tak malo dariť lepšie ako Slovensku. Na Slovensku by mala hodnota tohto ukazovateľa dosiahnuť 71 % v tomto roku a 72 % v roku 2015. V roku 2013 bola hodnota ukazovateľa na Slovensku 70 %. ČR by okrem Slovenska mala prekonať aj Poľsko a Maďarsko. Naopak lepšie by sa malo dariť Slovinsku.

„Vďaka silnému hospodárskemu rastu sa v rokoch 2000 až 2007 relatívna ekonomická úroveň Česka v porovnaní s krajinami eurozóny zvýšila o 13 percentuálnych bodov. Potom sa však vzhľadom na obdobie recesií a nevýrazného hospodárskeho rastu proces konvergencie zastavil“, uviedol český rezort financií.

Ekonomická úroveň krajín sa porovnáva na základe bežnej parity kúpnej sily. Je to pomer medzi menami, ktorý vyjadruje schopnosť kúpiť súbor rovnakých tovarov alebo služieb v oboch krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy