Nemecká ekonomika v 2. kvartáli pravdepodobne stagnovala

Uviedol to šéf inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn s tým, že sa pod tento vývoj podpísala situácia na Ukrajine a sankcie voči Rusku

Rast ekonomiky Nemecka sa v druhom kvartáli pravdepodobne spomalil až k nulovej hranici. Uviedol to šéf inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn. Pod tento vývoj sa podpísala kríza na Ukrajine a sankcie uvalené na Rusko. V prvom kvartáli nemecké hospodárstvo stúplo o 0,8 %. „Prognózu rastu, ktorú Ifo zverejnil minulý mesiac, budeme musieť pravdepodobne revidovať smerom nadol,“ uviedol Sinn. Podľa pôvodného odhadu nemecká ekonomika mala v druhom kvartáli posilniť o 0,3 % oproti prvému štvrťroku. „Je pravdepodobnejšie, že rast ekonomiky v druhom kvartáli bol nulový,“ dodal Sinn.

EÚ a USA v uplynulý týždeň uvalili na Rusko ďalšie sankcie. Tie sa dotýkajú energetického, bankového a zbrojného sektora. Nemecký export do Ruska v období od januára do apríla poklesol o 14 % a dosiahol približne 10 mld. eur. Vyplýva to z údajov nemeckého štatistického úradu. Pokles obchodu medzi Nemeckom a Ruskom ohrozuje 25 tis. pracovných miest v Nemecku.

Súvisiace články

Aktuálne správy