Skupina ČSOB ku koncu júna so ziskom 30,3 mil. eur

V medziročnom porovnaní je to pokles o 0,9 %

Skupina ČSOB dosiahla od januára do konca júna čistý zisk 30,3 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to mierny pokles o necelé jedno percento. „Napriek ťažkým legislatívnym podmienkam, no vďaka vnútorne nastaveným efektívnym procesom, sa nám podarilo dosiahnuť v porovnaní s minulým rokom stabilný hospodársky výsledok,“ povedal generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár. Čistý zisk celej finančnej skupiny vrátane výsledku za sesterskú ČSOB Poisťovňu dosiahol za polrok 35,6 mil. eur.

Čisté úrokové výnosy skupiny sa v medziročnom porovnaní zvýšili o 8 % na 100,9 mil. eur. K medziročnému nárastu prispeli podľa vyjadrení ČSOB najmä úvery na bývanie. Výnosy celkom v medziročnom porovnaní klesli o 3 % na 133,5 mil. eur. Tento pokles výrazne ovplyvnil čistý zisk z finančných operácií, ktorý medziročne poklesol o 39 % na 7,6 mil. eur, a to pre menej priaznivú situáciu na finančných trhoch.

Prevádzkové náklady finančnej skupiny sa zvýšili o 3 % na 82,7 mil. eur. Dôvodom však podľa vyjadrení ČSOB je znovuzavedenie odvodu do Fondu ochrany vkladov. Bez započítania tohto efektu by mal vývoj prevádzkových nákladov klesajúcu tendenciu, ktorá podľa ČSOB odzrkadľuje vyššiu efektivitu a riadenú optimalizáciu nákladov.

Bilančná suma skupiny medziročne vzrástla o 2 % na 6,5 mld. eur. Úvery poskytnuté klientom vzrástli o 6 % na 4,4 mld. eur. Vklady a úvery prijaté od klientov narástli o 3 % na 4,2 mld. eur. Primeranosť základných vlastných zdrojov bola na úrovni 15,2 %.

ČSOB do konca roka 2007 pôsobila na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Od 1. januára 2008 sa stala samostatnou akciovou spoločnosťou s vlastným predstavenstvom. ČSOB patrí do skupiny KBC, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach. Skupina ČSOB ponúka služby banky, KBC Asset Managementu, ČSOB Factoringu, ČSOB Leasingu, ČSOB Poisťovne a ČSOB stavebnej sporiteľne.

Súvisiace články

Aktuálne správy