V rámci EÚ ceny medziročne posilnili, na Slovensku však klesli

Júnová medziročná inflácia v rámci celej Európskej únie posilnila na 0,7 % z májových 0,6 %. Na Slovensku sa celková cenová hladina medziročne znížila o 0,1 %.

Medziročná miera inflácie v eurozóne v júni dosiahla 0,5 %, pričom v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa nezmenila. V medzimesačnom porovnaní ceny v menovej únii vzrástli o 0,1 %. Medziročná inflácia v rámci celej 28-člennej Európskej únie stúpla v júni na 0,7 % z májovej úrovne 0,6 %. Medzimesačne sa ceny v rámci celej EÚ zvýšili o 0,1 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa ceny v júni medziročne znížili o 0,1 %. Medzimesačne sa však celková cenová hladina na Slovensku zvýšila o 0,1 %.

Najviac ceny medziročne vzrástli vo Veľkej Británii (1,9 %), v Rakúsku (1,7 %) a v Luxembursku (1,2 %). Najväčší medziročný pokles cien evidovalo v júni Bulharsko (-1,8 %), Grécko (-1,5 %) a Portugalsko (-0,2 %). Medzimesačne klesla inflácia v desiatich štátoch EÚ, na stabilnej úrovni ostala v štyroch štátoch a rástla v štrnástich štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy