Zase je najbohatší: Mexický magnát Slim po roku porazil Gatesa

, ČTK Foto:SITA

Mexický telekomunikačný magnát Carlos Slim získal späť titul najbohatšieho človeka na svete, o ktorý ho vlani pripravil spoluzakladateľ amerického softvérového gigantu Microsoft Bill Gates. Informoval o tom časopis Forbes na svojich internetových stránkach.

Hodnota Slimovho majetku tento týždeň vďaka rastu ceny akcií jeho telekomunikačnej spoločnosti América Móvil dosiahla 79,6 miliardy dolárov. Gatesove imanie pritom Forbes odhaduje na 79,1 miliardy dolárov. Cena akcií firmy América Móvil minulý týždeň zamierila hore po tom, čo firma oznámila, že plánuje predať časť majetku a znížiť svoj ​​podiel na mexickom telekomunikačnom trhu na menej ako 50 percent, aby sa tak vyhla prísnejšej regulácii.

Na treťom mieste v rebríčku najbohatších ľudí je americký miliardár Warren Buffett, ktorého majetok podľa časopisu Forbes ešte v pondelok dosahoval 65,8 miliardy dolárov. Buffet tento týždeň venoval piatim charitatívnym organizáciám akcie svojej investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway v hodnote 2,8 miliardy dolárov. Tento krok je súčasťou Buffettovho plánue rozdať takmer celý svoj majetok, napísala agentúra Reuters. Najväčšiu časť akcií dostala nadácia Belinda a Billa Gatesovcov, ktorá sa zaoberá problémami v oblasti vzdelávania, zdravotníctva a chudoby. Nadácia získala približne 16,6 milióna akcií firmy Berkshire v hodnote cez 2,1 miliardy dolárov. Zostávajúcu časť akcií venoval 83 ročný Buffett vlastnej nadácii, ktorú pomenoval po svojej zosnulej manželke Susan, a nadáciám svojich troch detí.

Buffett začal rozdávať akcie spoločnosti Berkshire v roku 2006. V podniku mu stále zostáva takmer pätinový podiel. Skupina Berkshire Hathaway ovláda viac ako 80 dcérskych spoločností, ktoré podnikajú v rôznych odvetviach, napríklad v maloobchode či poisťovníctve. Vlastní tiež významné podiely v rade známych firiem, ako sú Coca-Cola, IBM a American Express. Buffett si vďaka svojim úspešným investíciám vyslúžil prezývku "veštec z Omahy".

Carlos Slim prišiel o titul najbohatšieho človeka na svete vlani v máji. Vo výročnom rebríčku dolárových miliardárov pre rok 2014, ktorý časopis Forbes zverejnil začiatkom marca, mu patrila druhá priečka s majetkom 72 miliárd dolárov. Gatesove imanie podľa tohto rebríčka činilo 76 miliárd dolárov. Vrchol rebríčka najbohatších ľudí na svete obsadil tento 74 ročný Mexičan v roku 2010 a od tej doby sa tam neotrasiteľne drží. Prvýkrát sa tam však dostal už v roku 2007, kedy zosadil finančníka Warrena Buffetta. A zatiaľ čo o ňom alebo o Billovi Gatesovi vedel celý svet, Carlos Slim Helu stále zostáva pre mnohých neznámou svetovú osobnosťou.

Súvisiace články

Aktuálne správy