Miliardár Slim sa chce vyhnúť regulácii, rozdelí svoje impérium

, E15 Foto: SITA

Jeden z najbohatších podnikateľov sveta Mexičan Carlos Slim sa chystá rozdeliť svoje telekomunikačné impérium América Móvil (AM), ktoré ho počas posledného štvrťstoročia medzi najmajetnejších biznismenov vynieslo.

Slim sa chce zbaviť veľkého podielu na trhu pevných liniek a aj časti mobilného biznisu, aby sa tak vyhol novej regulácii, ktorú na neho prichystali mexickí zákonodarcovia a ktorá by ho nútila bezplatne zdieľať svoju infraštruktúru s konkurenciou. Napríklad so španielskou Telefónicou, ktorá vlani na jeseň predala svoje slovenské a české dcéry skupine PPF.

Slim uviedol, že chce znížiť svoj ​​trhový podiel v oboch segmentoch telekomunikačného trhu pod 50 percent a tým sa vyhnúť aktuálne schválenej regulácii telekomunikačného sektora. Zatiaľ má Telmex, dcéra AM, osemdesiatpercentný podiel na trhu pevných liniek a ďalšie dcéra Telcel sedemdesiatpercentný podiel medzi mobilnými operátormi.

AM tiež uviedol, že infraštruktúra mobilnej siete vrátane vysielacích veží bude oddelená od TELCEL a ponúknutá za poplatok konkurencii. "Toto je naozaj múdra odpoveď na obvinenia z využívania dominantného postavenia na trhu," citovala britská BBC Alexandra Elbittera z mexického think tanku CODE. Plány AM musí však ešte schváliť mexický telekomunikačný úrad IFT, ktorý sa podľa denníka Financial Times nechal počuť, že si ich bude musieť detailne preštudovať. "Toto rozhodnutie by mohlo zvýšiť transparentnosť a konkurenciu na telekomunikačnom trhu a zvýšiť kvalitu ponúkaných služieb zákazníkom," uviedlo vo vyhlásení mexické ministerstvo dopravy a spojov.

AM zatiaľ nešpecifikoval, aké aktíva, v akom objeme a komu by predával. Keďže parlament sa včera odhodlal k dlho odkladanému schváleniu legislatívy, nemal by Carlos Slim s realizáciou svojich zámerov otáľať. Pokles trhového podielu pod 50 percent by navyše pre miliardára mohlo mať pozitívny vedľajší efekt. Dovolilo by mu to vstúpiť na trh platenej televízie. Nová regulácia má totiž okrem Slima obmedziť aj postavenie televíznej spoločnosti Televisa, lídra v bezplatnom aj platenom vysielaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy