Medziročné tempo rastu inflácie v Taliansku sa v júni spomalilo

Medziročné tempo rastu inflácie v Taliansku sa v júni spomalilo. Potvrdili to spresnené výsledky štatistického úradu ISTAT, o ktorých dnes informuje agentúra RTTNews.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, sa v prípade Talianska v júni zvýšil medziročne o 0,2 %. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom a zároveň poukazuje na spomalenie inflácie, keďže v máji harmonizovaný index spotrebiteľských cien vzrástol medziročne o 0,4 %.
V medzimesačnom porovnaní stúpli harmonizované ceny tovarov a služieb v Taliansku o 0,1 % tak, ako to naznačil rýchly odhad.
Aj neharmonizovaná medziročná miera inflácie v tretej najväčšej ekonomike eurozóny sa v júni spomalila na 0,3 % z májových 0,5 % a medzimesačne stúpli spotrebiteľské ceny v Taliansku o 0,1 %.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že v júni najstrmšie vzrástli ceny dopravy v Taliansku, a to medziročne o 1,3 %, zatiaľ čo náklady na bývanie, vodu, elektrinu a plyn stúpli o 0,6 %. A zároveň ceny potravín a nealkoholických nápojov v júni klesli o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy