Ceny energií sú pod tlakom

, colosseum

Súčasné ceny energií spôsobujú vrásky na čele všetkým, ktorí vsádzali na to, že nedostatok zásob spôsobilo rast ich cien.

Futures kontrakt na zemný plyn klesol na začiatku júla na šesťmesačné minimum. Najaktívnejší futures kontrakt na ropu zaznamenal najdlhšiu stratovú sériu od decembra 2009 a znehodnotil na jednomesačné minimum.

Je to rýchly obrat na trhoch, kde ešte do nedávna boli investori ohľadom cien optimistickí. Na druhej strane súčasný pokles môže byť určitou úľavou pre spotrebiteľov a hlavne vodičov, ktorí po väčšinu tohto roka videli cenu benzínu len stúpať.

Chladná tohtoročná zima v Spojených štátoch rýchlo vyčerpávala zásoby zemného plynu a vyvolávala otázky, či výrobcovia budú schopní ich stav opäť doplniť a to pred tým, ako príde ďalšia zima. Naopak stupňujúce sa násilie v Iraku spôsobilo obavy o export ropy z tejto krajiny a tlačilo jej cenu hore. Avšak situáciu postupne upokojil trvalý rast produkcie ropy a plynu zo severnej Ameriky. Producentom zemného plynu zo Spojených štátov sa darí plniť zásobníky rekordným tempom a zásoby sa dokonca zvýšili viac, než sa očakávalo. Iracká dodávka ropy pokračovala bez väčších ťažkostí. Klesajúce ceny ropy by v najbližších týždňoch mali udržať na uzde ceny benzínu a prepad ceny zemného plynu môže priniesť nižšie náklady na vykurovanie v zimnom období.

Týždenná zmena stavu zásob ropy v tisícoch bareloch a týždenná zmena stavu zásob zemného plynu v miliardách kubických stôp (zdroj: Bloomberg)

V januári vďaka chladnému počasiu dosiahol dopyt po zemnom plyne v Spojených štátoch rekord, čo prinieslo rast ceny plynu nad 6 USD / MMBtu. Avšak produkcia sa podľa údajov EIA tiež vyšplhala na rekordné hodnoty a to 72 miliárd kubických stôp denne. Od polovice mája sa zásoby zemného plynu v USA zvýšili o 28 percent, čo je rýchlejší nárast ako ukazuje päťročný priemer. Jeho cena od začiatku júna klesla o 9 percent. Futures kontrakt na ropu s expiráciou v auguste v rovnakom období mierne zdražel o 0,8 percenta.

Denná produkcia ropy v miliónoch barelov a denná produkcia zemného plynu v miliardách kubických stôp (zdroj: Bloomberg)

 

Autorom je Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy