Dovolenka s kartou: V týchto krajinách radšej hotovosť!

, prima Fot: SITA

Čoraz viac a viac ľudí sa spolieha počas zahraničnej dovolenky len na platobnú kartu. Hoci plastová karta má svoje nespochybniteľné výhody, stále sa nájdu destinácie, kde sa zločinci zameriavajú práve turistov platiacich kartami. Okrem mapy európskych krajín s najčastejšími kartovými podvodmi si pozrite aj pár tipov, na čo si dávať pozor pri používaní kariet počas dovolenky.

Na dovolenku si 80 % Slovákov nezabudne pribaliť dostatočnú sumu v hotovosti a 70 % aj medzinárodnú platobnú kartu. V prípade nečakaných situácii a zvýšených výdavkov môže pomôcť aj rezerva vo forme povoleného prečerpania na účte v banke. Špeciálne pred vycestovaním na dovolenku si už niekedy zriadilo povolené prečerpanie 15 % dovolenkárov, ďalších 8 % nad touto možnosťou uvažuje.

Slovenskí dovolenkári si na cestu zvyknú pribaliť hotovosť v priemernej výške 430 eur. Nájdu sa však aj takí, ktorí vycestujú len s 20 eurami v peňaženke, ale aj cestovatelia, ktorí si na dovolenku nesú rovných 5 000 eur. Ďalších priemerne 712 eur majú Slováci počas dovolenky na účte v banke a môžu ich využiť na platby kartou. Celkovo teda disponujú naši dovolenkári počas pobytu priemerne sumou 1 142 eu. Mať k dispozícii viac peňazí na karte, ako v hotovosti je nielen bezpečnejšie, ale aj výhodné. Dovolenkári nemusia riešiť otázky výmeny hotovosti za lokálnu menu a platby kartou v zahraničí sú bezplatné. Čoraz viac ju využívajú pri platbe za potraviny, oblečenie, za hotelové služby a na čerpacích staniciach. Je pravda, že karta má skutočne niekoľko výhod oproti hotovosti, ale určite nebude na škodu si uvedomiť, že zločinci už dávno nepoľujú len hrubé zväzky bankoviek, ktoré majú turisti sebou. V ktorejkoľvek európskej destinácii vám môžu potrebné kartové údaje ukradnúť, hoci aj identickým spôsobom, akým sme sa stretli aj u nás doma. V roku 2012 sa v 32 krajinách členských štátov SEPA (jednotná oblasť platieb v eurách), až 40 percent podvodov na platobných kartách uskutočnil prostredníctvom POS terminálu, či bankomatu. Páchatelia sa podľa údajov ECB v 23 percentách zamerali na POS terminály a v 17 na bankomaty. Ak teda cestujete do Španielska, dávajte si pozor pri platbách u obchodníkov, v Holandsku a Estónsku je na mieste obozretnosť pri výberoch z bankomatov.

Najviac sa karty zneužívali vo Francúzsku, Veľkej Británii a Luxembursku, tu je až desaťnásobne vyššia pravdepodobnosť, že sa s kartou niečo udeje, ako napríklad v susednom Maďarsku, Rumunsku, Litve alebo v Poľsku.

Aby sme ale neprepadali panike, je tu ešte jedno dôležité číslo. Celkovo tvorili škody z kartových podvodov v členských štátoch SEPA iba 0,038 percenta hodnoty všetkých transakcií. Čo ale ak práve vy zostanete v cudzine bez peňazí? Najskôr sa postaráte o to, aby škoda nebola ešte väčšia a zatelefonovať na call centrum banky, kde ukradnutú kartu zablokujú. Ak nemáte hotovosť, môžete požiadať o vydanie náhradnej karty. Tú vám banka dokáže vydať do 48 hodín, pričom ak si zaplatíte aj kuriéra, doručí vám ju tam, kde sa práve nachádzate. Niektoré banky ponúkajú aj núdzové karty vydané v zahraničí s dočasnou platnosťou. V prípade, že v zahraničí nutne potrebujete hotovosť, jednou z najrýchlejších služieb je Western Union. Poplatky závisia od výšky posielanej sumy a destinácie. K peniazom sa dostanete už do 30 minút od zadania príkazu.

Ak budete venovať platbe, či výbere peňazí náležitú pozornosť, šance na zneužitie údajov sú minimálne. Aby ste prežili svoju letnú dovolenku skutočne bezstarostne, stačí ak si spomeniete na niekoľko bezpečnostných tipov.

– Oplatí sa mať po ruke telefónne číslo do banky, uložte si do mobilného telefónu číslo na kontaktné centrum pre prípad blokácie karty a pre prípad poistnej udalosti.

– Nie je na škodu, ak banke oznámite, že sa chystáte do zahraničia. Už sa totiž stalo, že v rámci bezpečnostných mechanizmov banka zablokovala kartu, keď zaregistrovala zahraničný nákup s podozrením, že by mohlo ísť o podvod.      

– PIN kód si zmeňte tak, aby neobsahoval osobné údaje (ako napr. dátum narodenia) alebo kombináciu čísel, na ktorú by mohol zlodej jednoducho prísť. Rozhodne by sa PIN nemal nikam písať a už vôbec nie nosiť na rovnakom mieste ako karta. Číselnú kombináciu neoznamujte iným osobám, ani polícii, ani pracovníkom banky. Pri zadávaní PIN kódu sa vždy presvedčte, že vás pri jeho zadávaní niekto nesleduje.  

– Ak máte viac platobných kariet, nedržte ich na jednom mieste. Zvoľte si pre ne rôzne PIN kódy.

– Predtým, než sa rozhodnete z bankomatu vybrať hotovosť, skúste sa pozrieť či nezbadáte na ňon známky nejakého vonkajšieho zásahu, hlavne v oblasti čítačky karty a štrbiny na vydávanie peňazí. Ak sa vám zariadenie nepozdáva, radšej sa poobzerajte po inom.

– Nestrácajte z dohľadu svoju kartu ani keď ju podáte obchodníkovi pri platení. Nedovoľte, aby ju reštaurácii čašník vzal so sebou, ale ani obchodníkovi, aby s ňou manipuloval pod pultom. Sú známe skenery v podobe pera, ktoré dokážu potrebné údaje z karty stiahnuť za niekoľkých sekúnd.    

– Pre bezpečné používanie platobnej karty je vhodné si pred výletom nastaviť na výber hotovosti a nákupy denný limit. Zároveň však myslite aj na to, že v prípade kúpy nejakého drahšieho suveníru, by mohli kvôli nízkemu limitu nastať nie príliš príjemné okamihy.

– Ak nevyužívate službu, lebo vás SMS správy o každej transakcii otravujú, skúste si ju aktivovať aspoň počas dovolenky. Takto aspoň počas nej budete schopní podrobnejšie sledovať vašu „platobnú bilanciu“. Snažte sa, aby ste pri každom použití karty dostali doklad o realizácii transakcie. Pravidelne si kontrolujte výpis z účtu, všetky transakcie sa musia zhodovať.

– Informujte sa, či k vašej embosovanej karte dostávate aj cestovné poistenie, a na čo presne sa poistenie vzťahuje. Kryje aj poškodenie vašej batožiny? Zahŕňa asistenčné služby? Aké krytie poskytuje v prípade, že sa stanete obeťou krádeže? Ak dostávate ku karte aj vyššiu úroveň ochrany a poistenia, môžete zvážiť či potrebujete aj extra cestovné poistenie.
 
– Skontrolujte si dátum expirácie karty. Veľa ľudí zabúda na to, že karte môže skončiť platnosť aj cez dovolenkové obdobie. Mimoriadne nepríjemné môžu byť prípady, že kartu terminál odmietne, alebo bakomat prehltne kvôli neplatnosti. V zahraničí o to viac, ak nemáte so sebou aj potrebnú hotovosť.

– Aj keď to už celkom neplatí ako kedysi, ale pre istotu si radšej vopred zistite, akú kartu v danej krajine uprednostňujú a ktorá kartová spoločnosť je u obchodníkov používanejšia. V niektorých štátoch sú to tie zo skupiny MasterCard, iní dávajú prednosť Visa kartám.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy