Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v júni klesli

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v júni klesli, už tretí mesiac po sebe, a to viac, ako ekonómovia očakávali. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil maďarský štatistický úrad.
Podľa týchto údajov sa ceny tovarov a služieb v krajine v júni 2014 znížili medziročne o 0,3 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že klesnú o 0,2 % po májovom a aprílovom znížení zhodne o 0,1 %.
Dôvodom väčšieho ako očakávaného poklesu spotrebiteľskej inflácie bol strmý prepad cien elektriny, plynu a iných energií v júni, a to medziročne o 12,3 %. Aj ceny potravín sa v júni znížili, medziročne o 1,3 %, obuv a oblečenie zlacneli o 0,9 %. Celkovo ceny tovarov dlhodobej spotreby v Maďarsku minulý mesiac klesli o 0,8 %. Na druhej strane ceny alkoholu a tabakových výrobkov v Maďarsku v júni vzrástli o 7,7 % a služby zdraželi medziročne o 1,3 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku v júni zvýšili o 0,1 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že vzrastú o 0,2 % po májovom medzimesačnom poklese o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy