Tržby v priemysle sa v máji vrátili k rastu

Po aprílovom poklese o 1,4 % sa v máji tržby v slovenskom priemysle opäť medziročne zvýšili o 1,9 %.

Tržby v slovenskom priemysle po aprílovom poklese o 1,4 % sa v piatom mesiaci opäť vrátili k medziročnému rastu. V máji boli totiž vyššie o 1,9 %. Súviselo to najmä s rastom tržieb v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 4,8 %, v priemyselnej výrobe o 1,6 % a v ťažbe a dobývaní o 1,4 %. V dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov tržby naopak medziročne klesli o 6,1 %. Medzimesačne v máji oproti aprílu však celkové tržby v priemysle mierne poklesli o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V rámci priemyselnej výroby v medziročnom porovnaní najvýznamnejšie zvýšenie tržieb bolo najmä vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 10,5 %. Rast tržieb sa zaznamenal aj vo výrobe dopravných prostriedkov o 2,8 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 7,3 % a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 4,4 %. Tržby klesli hlavne vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 31 % a vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 7,3 %.

Z ďalších odvetví hospodárstva prišli relatívne dobré správy opäť zo stavebníctva. Tržby v sektore totiž medziročne stúpli o 1,3 %, čo znamenalo rast už tretí mesiac v poradí. Medzimesačne však klesli o 1,4 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne vzrástli o 7,4 % pri medzimesačnom poklese o 0,3 %. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa medziročne zvýšili o 7,5 % a medzimesačne vzrástli o 0,7 %. Vo vybraných trhových službách sa celkové tržby zvýšili o 4,6 % pri medzimesačnom náraste o 0,2 %.

Za prvých päť mesiacov roka tak tržby v slovenskom priemysle vzrástli o 2,4 %, keď sa zvýšili hlavne tržby vo výrobe dopravných prostriedkov o 6,4 % a výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 11,9 %. Tržby stavebných subjektov sa za päť mesiacov medziročne zvýšili o 0,1 %, v doprave a skladovaní tržby medziročne vzrástli o 9,8 %. Celkové päťmesačné tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 4,6 % a vo vybraných trhových službách tržby vzrástli o 4,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy