Zisk firmy Südzucker medziročne oslabil

Za svoj účtovný prvý kvartál končiaci sa v závere mája firma vykázala zisk pred úrokmi a zdanením v sume 106 mil. eur. V rovnakom období pred rokom bol v objeme 232 mil. eur.

Prevádzkový zisk nemeckej spoločnosti Südzucker, ktorá je najväčším výrobcom cukru v Európe, v jej účtovnom prvom kvartáli končiacom sa v závere mája klesol o viac ako o polovicu. Dôvodom bolo zmenšenie tržieb na trhu Európskej únie. Ceny cukru na európskom trhu sa v uplynulom roku výrazne znížili, pretože EÚ dovolila viac dovozu v rámci krokov na liberalizáciu výroby.

Kvartálny zisk firmy pred úrokmi a zdanením (EBIT) klesol na sumu 106 mil. eur z úrovne 232 mil. eur v rovnakom období predchádzajúceho účtovného roka. Výška zisku však prekonala odhad analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali, že Südzucker vykáže prevádzkový zisk 79,2 mil. eur. Čistý zisk spoločnosti sa zmenšil o 63 % na 77 mil. eur. Tržby v účtovnom prvom kvartáli firmy klesli na 1,773 mld. eur z výšky 1,979 mld. eur v rovnakom období vlaňajška.

Südzucker očakáva, že jeho prevádzkový zisk medziročne výrazne oslabí aj v účtovnom druhom kvartáli. Firma odhaduje, že jej tržby za účtovný rok 2014/15 budú na úrovni približne 7 mld. eur a prevádzkový zisk podľa jej odhadu klesne na zhruba 200 mil. eur. Akcie firmy však vo štvrtok posilnili, keďže pokles zisku v prvom kvartáli bol menší, ako sa očakávalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy