BNP Paribas opäť priznala porušenie amerických sankcií

Spoločnosť BNP Paribas uznala druhýkrát za uplynulých deväť dní, že porušila sankcie, ktoré stanovili USA voči niektorým krajinám. V rámci vyrovnania banka zaplatí takmer 9 mld. USD. Spoločnosť BNP Paribas zároveň nebude môcť uskutočňovať určité dolárové transakcie.

Banka pred súdom v New Yorku uznala, že nerešpektovala embargo voči Sudánu, Kube a Iránu. Dialo sa to v období od roku 2004 do roku 2012. Prokurátori obvinili banku, že urobila transakcie prostredníctvom amerického finančného systému v mene Sudánu a ďalších krajín. USA na ne uvalila sankcie s tým, že napríklad porušujú ľudské práva a podporujú terorizmus. Americká sudkyňa Lorna Schofieldová akceptovala stanovisko spoločnosti BNP Paribas. Zároveň poznamenala, že žiadna finančná inštitúcia nie je imúnna voči zákonným pravidlám.

Banka BNP Paribas svoju vinu priznala prvýkrát 1. júla v súvislosti s dvoma spormi. Jeden bod obžaloby sa týka falšovania dokumentov a druhý zase konšpirácií. Vyšetrovaniu amerického ministerstva spravodlivosti čelia podľa agentúry Reuters aj banky Credit Agricole, Societe Generale, Commerzbank a Deutsche Bank. Toto vyšetrovanie sa týka možného prania špinavých peňazí a porušenia sankcií.

(1 EUR = 1,3603 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy