Ukrajina očakáva, že dostane od MMF druhú tranžu pomoci

Druhá tranža pomoci pre Ukrajinu od Medzinárodného menového fondu (MMF) by mala dosiahnuť výšku 1,5 mld. USD, pričom program pomoci má celkovú hodnotu 17 mld. USD

Ukrajina očakáva, že od Medzinárodného menového fondu (MMF) získa druhú tranžu pomoci vo výške 1,5 mld. USD. Celková hodnota záchranného balíka pre Ukrajinu je 17 mld. USD. „Sme presvedčení, že Ukrajina splnila kritériá, ktoré obsahuje program MMF. Mali by sme ukončiť rokovania a úspešne získať druhú tranžu,“ povedal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Prvú tranžu pomoci v hodnote vyše 3 mld. USD Ukrajina dostala v máji. Jaceňuk by sa mal neskôr v stredu stretnúť s predstaviteľmi MMF, ktorí od 24. júna hodnotia výkonnosť ukrajinskej ekonomiky.

MMF schválil program pomoci pre Ukrajinu 1. mája. Tento program má krajine pomôcť zotaviť sa po nepokojoch v predchádzajúcich mesiacoch. Pomoc odomkne aj ďalšiu pomoc pre Ukrajinu od iných veriteľov v hodnote 15 mld. USD. Niektoré z podmienok programu Ukrajina už splnila. Zvýšila napríklad cenu plynu pre domácnosti a priemysel. Okrem iného však ešte musí od tohto roku až do roku 2016 znížiť každý rok svoj rozpočtový deficit o približne dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP).

(1 EUR = 1,3589 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy