Pomoc Ukrajine zo strany MMF podľa Kyjeva nestačí

Vicepremiér Volodymyr Grojsman vyzval medzinárodných donorov, aby podporili "Marshallov plán" pre ekonomické zotavenie Ukrajiny. Pomoc zo strany Medzinárodného menového fondu v sume 17 mld. USD podľa neho nestačí.

Vicepremiér ukrajinskej vlády Volodymyr Grojsman povedal medzinárodným donorom, že núdzová pomoc pre jeho krajinu zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF) v sume 17 mld. USD nie dostatočná pre „bezprecedentnú Ruskom inšpirovanú agresiu“. Vicepremiér na stretnutí v Bruseli medzinárodných donorov vyzval , aby podporili „Marshallov plán“ pre ekonomické zotavenie, ktorý ukrajinská vláda predstaví na donorskej konferencii na jeseň.

MMF v apríli schválil dvojročný program pomoci v sume 17 mld. USD, aby pomohol zotaveniu ekonomiky bývalej sovietskej republiky po mesiacoch nepokojov. MMF tak odblokoval ďalšie úvery zo strany iných donorov v sume zhruba 15 mld. USD. Ukrajinské hospodárstvo v uplynulých dvoch rokoch stagnovalo a vláda uviedla, že v tomto roku sa pravdepodobne zmenší o 3 až 5 %.

Európska únia, ktorá Ukrajine sľúbila 11 mld. eur prostredníctvom úverov a grantov v najbližších siedmich rokoch, doteraz Kyjevu poskytla vyše 850 mil. eur. Povedal to na konferencii eurokomisár pre rozšírenie Štefan Füle. Zdôraznil pritom, že akákoľvek ďalšia finančná podpora zo strany EÚ bude závisieť od toho, či Ukrajina bude realizovať reformy.

(1 EUR = 1,3589 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy