Nezamestnaní môžu naďalej zarobiť 148,57 eura mesačne

Keďže sa podľa ústredia práce od začiatku tohto mesiaca suma životného minima nezvýšila, bez zmeny zostáva aj maximálna mesačná suma, ktorú môže zarobiť uchádzač o zamestnanie.

Maximálna výška mzdy alebo odmeny za vykonávanie zárobkovej činnosti uchádzačom o zamestnanie evidovaným na úrade práce zostala po 1. júli tohto roka aj naďalej vo výške 148,57 eura. Informuje o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Keďže sa podľa ústredia práce od začiatku tohto mesiaca suma životného minima nezvýšila, bez zmeny zostáva aj maximálna mesačná suma, ktorú môže zarobiť uchádzač o zamestnanie.

 

Evidovaný uchádzač o zamestnanie môže vykonávať zárobkovú činnosť na základe pracovnoprávneho vzťahu, ak mzda alebo odmena za vykonávanie týchto činností nepresiahne 75 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. V súčasnosti ide teda o sumu 148,57 eura. Uchádzač o prácu je povinný do ôsmich kalendárnych dní preukázať úradu práce, sociálnych vecí a rodiny skutočnosti o výške mzdy, resp. odmeny za uplynulý kalendárny mesiac, ak stanovenú hranicu zárobku presiahol. Ak zarobil viac ako 148,57 eura, úrad práce voči uchádzačovi o zamestnanie začne správne konanie o jeho vyradení z evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy