Medvedev na FB: Ukrajinu postihne na jeseň veľká plynová kríza

, ČTK Foto: SITA

Ruský premiér Dmitrij Medvedev predpovedal, že Ukrajinu čaká na jeseň "úplná plynová kríza", ak bude pokračovať jej spor s Ruskom o cene a dodávkach tejto energetickej suroviny. Zároveň na Facebooku sľúbil ochrániť ruský trh pred dopadom asociačnej dohody Kyjeva s Európskou úniou. Medvedev poukázal aj na to, že obnoviť mierové rokovania s povstalcami na východe Ukrajiny bude po prerušení prímeria ťažšie.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk uviedol, že ukrajinská vláda vo štvrtok požiada parlament o schválenie zákonných opatrení, ktorá by umožňovala vyhlásiť stav núdze v energetickom sektore. Vláda by v takom prípade mohla nariaďovať štátnym i súkromným plynárenským podnikom, komu a za aké ceny majú dodávať plyn.

Ruský plynárenský gigant Gazprom v polovici júna kvôli sporom ohľadom nezaplatených účtov zastavil dodávky plynu určeného Ukrajine, naďalej však cez túto krajinu posiela plyn európskym zákazníkom. "Ukrajina za plyn neplatí. Jej zadlženosť je obrovská. Berú plyn z podzemných zásobníkov. Na jeseň bude úplná plynová kríza," napísal dnes predseda ruskej vlády na Facebooku.

Na tejto sociálnej sieti tiež vyhlásil, že Rusko v súvislosti s podpisom asociačnej dohody Ukrajiny a Európskej únie podnikne kroky na ochranu svojho trhu. "Ukrajina podpísala 27. júna dohodu o pridružení k EÚ. To je právo Ukrajiny. Právo Ruska je prejsť na nové podmienky práce s ňou. Ochrániť svoj trh. Rozhodnutie o ochranných opatreniach sa prijme po konzultáciách. Ruská vláda analyzuje vzniknutú situáciu," napísal.

K udalostiam na východe Ukrajiny Medvedev na internete poznamenal, že obnoviť mierové rozhovory bude teraz oveľa horšie. "Prerušením prímerie urobil prezident Porošenko dramatickú chybu. Prinesie viac obetí. A on za ne teraz nesie osobnú zodpovednosť," uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy