Schválila systém riadenia Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu

Vláda SR na svojom dnešnom zasadnutí schválila Systém finančného riadenia Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu (EPZF), ktorý na rokovanie predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.
Systém finančného riadenia EPZF vymedzuje základné princípy organizačného zabezpečenia, rozpočtovania a financovania jednotlivých opatrení Spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie (EÚ) financovaných z fondu. Potreba vypracovania nového koncepčného materiálu vyplynula zo schválených zmien v legislatíve EÚ súvisiacich s prípravou novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2014 až 2020.
Európsky poľnohospodársky záručný fond je súčasťou všeobecného rozpočtu Európskej únie a orientuje sa na financovanie priamych podpôr a opatrení zameraných na reguláciu alebo podporu poľnohospodárskych trhov.
EPZF financuje výdavky jednak na základe spoločného riadenia medzi členskými štátmi a EÚ, ale aj priamym spôsobom. Prostriedky financované v rámci spoločného riadenia uhrádza Európska komisia (EK) Slovensku vo forme mesačných platieb na základe výdavkov realizovaných platobnou agentúrou počas referenčného obdobia. Pri druhom spôsobe vypláca EK prostriedky fondu priamo prijímateľovi na základe jeho žiadosti.
Fond finančne podporuje napríklad propagáciu poľnohospodárskych výrobkov, opatrenia určené na zachovanie, charakterizáciu, zber a používanie genetických zdrojov v poľnohospodárstve, zavedenie a údržbu poľnohospodárskych účtovných informačných systémov či systémy poľnohospodárskeho prieskumu. Prostredníctvom neho EÚ poskytuje tiež finančný príspevok na program podpory konzumácie ovocia a zeleniny v školách alebo na opatrenia súvisiace s ochoreniami zvierat a stratou dôvery spotrebiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy