Sankcie zastavili rast ruského hospodárstva, tvrdí MMF

Medzinárodný menový fond potvrdil odhad tohtoročného rastu ruskej ekonomiky na úrovni 0,2 %, varoval však, že skutočný výsledok môže byť horší

Západné sankcie proti Rusku viedli k zastaveniu hospodárskeho rastu a zmrazeniu investícií. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF) v správe o stave ruskej ekonomiky. Zároveň varoval, že sankcie by mohli Rusko zatlačiť do hospodárskej izolácie. Fond potvrdil odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Ruska v tomto roku na úrovni 0,2 %, upozornil však, že aj bez eskalácie ukrajinskej krízy môže byť skutočný výsledok horší. V Rusku klesajú spotreba a investície, kurz rubľa je pod tlakom a z krajiny uniká kapitál, upozornil fond. Podľa MMF tiež hrozí, že Rusko odloží reformnú agendu a dôraz presunie na ekonomickú sebestačnosť namiesto integrácie so zvyškom sveta.
Západné krajiny v reakcii na obsadenie ukrajinského Krymu Rusko zaviedli proti Moskve sankcie v podobe zákazu vycestovania a zmrazenia majetku. Na zozname sankcionovaných osôb sa nachádzajú aj ľudia z najbližšieho okruhu prezidenta Vladimira Putina. Ten už vyzval ruských podnikateľov, aby svoje majetky previedli domov a znížili závislosť na západných finančných trhoch. Za prvých päť mesiacov Rusko opustil kapitál v objeme 80 mld. USD a ruský rubeľ voči doláru stratil 10 % svojej hodnoty, uviedla agentúra Reuters.

(1 EUR = 1,3688 USD)

 

Súvisiace články

Aktuálne správy