Energetická nezávislosť: Na vlastný zdroj prispeje únia 1500 eurami

, SAPI Foto: SITA

Už v najbližších týždňoch by sa mal rozbehnúť projekt podpory pre občanov, ktorí si nainštalujú vlastný zdroj elektrickej energie. Z eurofondov naň budú môcť získať až okolo 1 500 eur.

Partnerskú dohodu podpísali Slovensko a Európska komisia 20. júna 2014. V rámci nej bude Slovensko čerpať z eurofondov v nasledujúcich rokoch 15,3 miliardy eur. Súčasťou balíka je aj program podpory pre malé obnoviteľné zdroje. Ako potvrdil aj Úrad vlády, na tento účel by malo smerovať okolo 100 miliónov eur, pričom podpora pre jedného občana môže dosiahnuť až 1 500 eur.

"V prípade podpory vlastných zdrojov energie však niet o čom pochybovať. Ide o peniaze, ktoré získajú priamo občania. Vynaložia ich na to, aby si mohli inštalovať fotovoltický panel alebo iný energetický zdroj. Takýto spôsob podpory obnoviteľných zdrojov energie považujeme za korektný a spravodlivý aj preto, lebo naň nedoplácajú ostatní spotrebitelia,“ hovorí Pavel Šimon, zastupujúci riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu.

Podpora pre malé obnoviteľné zdroje je zakotvená v operačnom programe Kvalita životného prostredia, ktorý momentálne posudzuje Európska komisia. Hneď po jeho schválení Úrad vlády zverejní informácie o konkrétnych krokoch, ktoré by mali záujemcovia urobiť. Zatiaľ je zrejmé, že pôjde o zdroje s výkonom do 10 kW. Ich majiteľov zákon nepovažuje za podnikateľov, takže vyrobenú energiu budú môcť použiť len pre svoju vlastnú spotrebu. Vláda predpokladá, že v rokoch 2014 až 2020 vďaka tejto podpore získa vlastný zdroj energie okolo 70 tisíc občanov, podľa najnovších odhadov by to malo byť ešte viac.

Aj SAPI sa prikláňa k optimistickým odhadom. "V súčasnosti sa cena inštalácie s výkonom okolo dvoch až troch kilowattov pohybuje okolo 5 000 eur. Myslíme si, že pre mnohých občanov bude štátny príspevok 1 500 eur veľmi zaujímavý a radi ho využijú,“ hovorí Pavel Šimon.

Súvisiace články

Aktuálne správy