Putin: Západ priviedol Ukrajinu na pokraj rozpadu, tak ako aj Irak a Sýriu

, E15 Foto: SITA

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v prejave pred ruskými diplomatmi ostro zaútočil na Kyjev, ktorý obvinil z neodôvodneného vydierania Ruska ohľadom ceny zemného plynu. Ukrajinu prirovnal k Iraku, Líbyi a Sýrii. Vyhlásil tiež, že Rusko bude naďalej chrániť práva Rusov v zahraničí, a to celou škálou prostriedkov.

Ukrajina podľa ruského prezidenta čelí národnej katastrofe, pričom k zhoršeniu situácie v krajine značne prispela aj Severoatlantická aliancia. Osobne zodpovedný za budúci vývoj je potom podľa Putina jeho ukrajinský náprotivok Petro Porošenko. "Tým, že odmietol predĺžiť prímerie, prijal plnú zodpovednosť za ďalší eskaláciu násilia v krajine," vyhlásil Putin.

Porošenko odmietol ustúpiť spoločnému tlaku Ruska a Európskej únie, aby predĺžil prímerie, vyhlásil Putin. "Nemohli sme ho presvedčiť, že cesta k stabilnému, silnému a dlhodobému mieru nevedie cez vojnu," dodal. Tým podľa neho Porošenko prijal plnú zodpovednosť za vojnové operácie proti povstalcom na východe Ukrajiny

Počas výročnej konferencie k ruským zahraničným vzťahom prirovnal Putin situáciu na Ukrajine k Iraku či Sýrii. Tie podľa neho boli "hrubou vonkajšou intervenciou" dotlačené na pokraj rozpadu, straty suverenity a národnej katastrofy.

NATO sa v Ukrajinskej kríze podľa Putina stalo "koncentrovaným vyjadrením politiky zadržiavania". Doktrína vyhlásená americký prezidentom Henry Trumanom podľa Putina neskončila studenou vojnou, Západ ju ďalej uplatňuje.

Ukrajina sa potom podľa neho počas rokovaní o dodávkach plynu uchýlila k vydieraniu, Kyjev vraj požadoval "úplne neopodstatnené" zníženie ceny. Uistil ale, že spory s Ukrajinou nedopadnú na ďalších odberateľov ruského plynu. "Poctiví dodávatelia aj spotrebitelia nesmú trpieť kvôli akciám politikov na Ukrajine," povedal ruský prezident. Dodal, že Moskva chce aj "cez súčasné ťažkosti" rozvíjať aj plynovod South Stream.

Putin tiež vysvetlil motívy, ktoré Rusko viedli k anexii Krymu. "Nemohli sme pripustiť, aby bol zásadne obmedzený náš prístup k Čiernemu moru… Všetko, o čo Rusko bojovalo už od Petra Veľkého, to všetko by bolo škrtnuté," vyhlásil ruský prezident s tým, že Moskva bude pokračovať v obhajovaní svojich záujmov a záujmov etnických Rusov žijúcich v zahraničí.

Ruský prezident zároveň naznačil, že to, čo sa teraz deje na Ukrajine, sa v budúcnosti môže stať aj v iných európskych krajinách, v ktorých žijú veľké národnostné menšiny. "Každý v Európe" musí zabezpečiť, aby sa scenáre, ktoré sa rozbehli v Sýrii, Líbyi, Iraku a Ukrajine "nestali nákazlivými", uzavrel Putin svoj ​​prejav.

Súvisiace články

Aktuálne správy