Taliani pri kormidle: Dôraz na rast, zamestnanosť a migráciu

Pre Taliansko je prevzatie polročného predsedníctva v EÚ tesne v období po eurovoľbách veľkou výzvou pre reformovanie politickej agendy pre rast a zamestnanosť.

Pre Taliansko je prevzatie polročného predsedníctva v EÚ tesne v období po eurovoľbách veľkou výzvou pre reformovanie politickej agendy pre rast a zamestnanosť. Uviedol to pre médiá stály predstaviteľ Talianska pri EÚ Stefano Sannino. Taliansko dnes prevzalo polročnú predsednícku štafetu od Grécka a v januári 2015 ju odovzdá Lotyšsku.
Okrem politiky na podporu rastu a zamestnanosti patrí medzi hlavné priority polročného talianskeho predsedníctva aj posilnenie konkurencieschopnosti EÚ, európska zhoda v otázkach klímy a energetiky a otázka nelegálnej migrácie.
Bližšie o tom, aké ambície má Taliansko v určovaní podoby politiky EÚ, porozpráva premiér Matteo Renzi v stredu pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu.
Renzi (39) vystúpi pred poslancami EP ako najmladší premiér z krajín EÚ a iniciátor hlbokého reformného programu, ktorý, ako sľúbil, má za cieľ premenu Talianska už do 1000 dní.
Taliansky sociálnodemokratický líder chce, aby EÚ zjednotila svoje úsilie na podporu zamestnanosti mladých ľudí, čo je veľmi dôležité pre Taliansko, kde až 42,7 percenta mladých ľudí nemá prácu. Horšie je na tom Španielsko s 53,91-percentnou mierou nezamestnanosti mladých ľudí.
Renzi zároveň chce, aby európske inštitúcie najbližší polrok venovali zvýšenú pozornosť stredomorským krajinám, ktoré nezvládajú príval nelegálnych prisťahovalcov zo severnej Afriky. Taliansko, ale aj Španielsko, Grécko, Cyprus a Malta sú každý rok bránou do Európy pre tisíce ľudí, ktorí utekajú pred biedou a ozbrojenými konfliktami.
V ekonomickej rovine sa Rím bude usilovať o väčšiu flexibilitu pravidiel Paktu rastu a stability.
Taliansko je jedným zo šiestich zakladajúcich štátov EÚ, ktoré v roku 1951 v Paríži podpísali zmluvu vytvárajúcu Európske spoločenstvo uhlia a ocele. Krajina bola vždy v popredí európskej politickej a ekonomickej integrácie. Štátnici ako Altiero Spinelli a Alcide De Gasperi sú považovaní za "otcov zakladateľov" Európskej únie.
Po roku 2000 pravicová vláda Silvia Berlusconiho nastolila skôr euroskeptický kurz Talianska, avšak jeho nástupcovia vo funkcii, Mario Monti, Enrico Letta a Matteo Renzi, sa zamerali na proeurópskejší prístup.
Pre Taliansko je to už po 12. raz, čo preberie polročnú zodpovednosť za riadenie chodu EÚ. Vláda v Ríme oznámila, že bude patriť k "skromnejším" predsedníctvam, pretože na tento účel vyčlenila sumu iba 56 miliónov eur. Hlavnými centrami podujatí predsedníctva na domácej pôde budú Rím a Miláno, ktoré na budúci rok bude hostiť medzinárodnú výstavu EXPO 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy