GM nebude limitovať rozsah kompenzácií v kauze problematického zapaľovania

Americká automobilka General Motors (GM) nebude limitovať rozsah odškodného v kauze problematického zapaľovania a vyplatí kompenzácie každému, kto preukáže súvislosť medzi nehodou a zapaľovaním. Uviedol to dnes Kenneth Feinberg, ktorý bol ustanovený ako správca fondu na kompenzácie pre poškodených v dôsledku problematického zapaľovania v menších autách GM. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Feinberg, ktorý je známy aj ako správca fondov na odškodňovanie ľudí po útokoch na newyorské dvojičky a po havárii ropnej plošiny Deepwater Horizon v Mexickom zálive, začne prijímať žiadosti o vyplatenie kompenzácií od 1. augusta. Ako posledný termín bol stanovený 31. december, aby zákazníci automobilky mali dostatok času na prípravu dokumentácie.
Podľa Feinberga je GM pripravený vyplatiť odškodné každému, kto preukáže, že bol zranený v súvislosti s problematickým zapaľovaním v jednom z 2,59 milióna menších áut zvolaných do servisov. Žiadatelia (v prípade úmrtí pozostalí) budú v kauze chybného zapaľovania odškodnení aj vtedy, ak sa ukáže, že poškodený šoféroval opitý, nemal zapnutý pás, alebo sa dostatočne nevenoval riadeniu auta.
Každý, kto získa kompenzáciu z fondu, sa však bude musieť vzdať práva na žalobu voči automobilke, dodal Feinberg. Zároveň upozornil, že žiadosť sa musí týkať auta, ktoré patrilo medzi zvolávané na opravy. „Žiadny Cadillac alebo Mercedes,“ upozornil správca fondu, pričom dodal, že zapaľovanie sa „podstatnou mierou“ muselo podieľať na nehode.
Brian Johnson, analytik banky Barclays v Chicagu pred časom uviedol, že podľa neho bude odškodné stáť firmu GM okolo 3 miliárd USD (2,20 miliardy eur). Senátor Richard Blumenthal zo štátu Connecticut dokonca vyzval automobilku, aby si na kompenzácie odložila aspoň 8 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy